photo_2021-09-07_16-18-50
ТОП-блюда Приазов'я: заради яких смаколиків варто завітати до нас в гості

Зовсім скоро у Маріуполі відбудеться фестиваль регіональної кухні. 25-26 вересня у наше місто повертається Goby Fest, подія яка поєднує смаколики та відпочинок біля найкращої морської локації міста – оновленому пірсі! Поки ми з нетерпінням очікуємо на цей смаколик-фест нумо пригадаймо з якими блюдами у багатьох асоціюється наш регіон та заради чого варто приїхати у Маріуполь та Приазов’я. 

Чебуреки

фото – Ірина Чубарова

Безперечно – страва №1. Окрім кухонь різних національностей, ця страва входить у перший перелік смаколиків греків Надазов’я, яку вони називають чір-чір. Кажуть, що історія такого собі м’ясного пиріжка зі хрусткого тіста, уходить своїм корінням аж до Середньої Азії. Кажуть, що слово “чебурек” має тюрксько-монгольське походження, але деякі історики кажуть, що ця страва з’явилася на Кримському полуострові. Зараз цю страву подають не тільки з м’ясом, але із сиром, зеленню та іншими різноманітними начинками. Головне правило – чебурек обов’язково повинен бути гарячим! Цікавої традицією також є класти монетку в один з чебуречків, хто отримає такий – в того здійсниться його найголовніша мрія.

Найпопулярніше місце в Маріуполі, де можна скуштувати справжні чебуреки – “Ілюс”, адреса: Приморський бульвар, 1

Борщ з кількою

Фото – Справа смаку

Борщ – це не просто страва, а цілий світ історії, традиції та культури України. Але у маріупольців та мешканців навколишніх селищ є своя варіація цієї страви. Це борщ з кількою або тюлькою, вже хто що обирає. Родзинкою цього борщу є рибні консерви. Кажуть, що така варіація відомої української страви з’явилася під час Другої Світової війни, але прийшлася до смаку та швидко отримала популярність і за межами Приазов’я. Сьогодні у кожної родини є своя варіація борщу з кількою, хто використовує консерви, а хтось свіжу рибу, інколи додають квасолю. Подають страву теж на вибір: або гарячою, або холодною.

Шмуш та кубіте

Шмуш або шумуш – це листковий пиріг, який має начинку з м’яса та гарбуза або рису та м’яса. Свою назву страва отримала від слова “шмос”, “шумос” – що означає зима. З цим і пов’язано, що стравою пригощають у холодні пори року, ну і коли актуальний гарбузовий сезон 🙂

 

фото – Ірина Чубарова

Ще один несолодкий пиріг, який отримав популярність. Зазвичай його роблять круглої форми та додають у нього м’ясний фарш та гарбуз. У 30-ті роки в цю страву додавали сире м’ясо баранини. У селищах Сартана та Роздольне під цією назвою готують пиріг із сиром.

Шурпа

Фото – Дядя Гіві

Традиційно, шурпа або сюрпа- це гаряча перша страва, бульйон, що зварений з м’яса молодого барана з додаванням зелені та спецій. І цей суп відносять до страв багатьох країн Центральної Азії, Балкан, Сходу. У греків Приазов’я також є своя варіація цієї страви.  Греки сюрпу варять після національних змагань – куреш. Також традиційно ця страва обов’язково стоїть на столі під час грецького весілля.

Скуштувати шурпу в Маріуполі можна в: ресторані “Дядя Гіві”, “На zubok”, “Суфра”.

Весільні смаколики

 

фото – Ірина Чубарова

Ну який же стіл без солодкого? Неймовірно ароматний пиріг флуто, за традиціями греків нашого регіону, готує матір нареченого до весільних урочистостей. Чим більше розміри пирога, тим вище оцінюються кулінарні здібності господині. У різних селищах назви цієї страви можуть варіюватися: флуто, флето, фулуто та ін. Ще одним смаколиком пов’язаним з укладанням шлюбу в греків є печиво нареченої хурубе або хуруб’є. Скоріше за все для печива господиня обере форму сердечок. Саме тому популярність цього грецького смаколика зростає, його часто обирають як солодкий презент на різні свята. Замовити хурубе в Маріуполі можна – тут 

 

 

 

 

Рекомендуємо також:

Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з використанням cookie-файлів.
Принять