003
IStage: які театри зустріне Маріуполь

З 11 по 15 серпня Маріуполь порине у театральну атмосферу – в місті розпочнеться IStage [Фестиваль ідей актуального театру]. Чергова культурна подія в рамках проєкту Маріуполь – Велика культурна столиця 2021. У фестивалі візьмуть участь 7 різних театральних колективів з 5 українських міст, а також буде презентована міжнародна колаборація між Маріуполем та Лондоном. Паралельно вже розпочався і триватиме Марафон Міжнародних Театральних Резиденцій. Нумо розпочнімо наше знайомство з театральними командами, які приїдуть до Маріуполя!

Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра

Перший театр лівобережного Києва був заснований 7 вересня 1978 році. Ця дата пов’язана не з першою виставою, а зі збором трупи. Свою першу виставу колектив театру презентував 21 квітні 1979 року. І це була “Найвища точка – кохання” Р.Фєдєньова. Після «Найвищої точки» на трупу чекали три роки мандрів майданчиками столиці. Театр, яким ми знаємо його зараз, офіційно відкрився 21 грудня 1990 року виставою “Я завжди твоя наречена” за Отаром Іоселіані.

Сьогодні Театр на лівому березі — це більше 50-ти вистав у репертуарі, щільний графік прем`єр, зіркова трупа найкращих акторів країни й великі плани на майбутнє, які обов’язково будуть втілені в життя. Від лютого 2019 року у театру нові лідери: директор та художній керівник Стас Жирков та головна режисерка Тамара Трунова. Наразі триває 43-ій театральний сезон, який балує глядачів аж 28 прем’єрами.

Нам театр представить виставу “Клас” – 14 серпня.

Адреса: м. Київ, пр. Броварський, 25 (м. Лівобережна)

Посилання: сайтFacebook, Instagram. 

фото – сайт театру

Дикий театр

Цей незалежний театр було засновано у 2016 році. І за 5 років творчого життя колектив твердо стоїть на курсі провокації та відвертого діалогу з глядачем. Колектив акторів, режисерів, художників, композиторів, медіамейкерів досить молодий, тому театр завжди відкритий до творчих експериментів. Для вистав переважно обирають твори сучасних українських та зарубіжних авторів.

Також “Дикий театр” відкрив “Дику школу”, там можна пройти інтенсивні курси з акторської гри, майстер-класи або навчитися в стаціонарній школі акторської майстерності.

Адреса: свої вистави театр грає на наступних сценах: СЦЕНА 6 (Київ, вул. Васильківська, 1), МАЛА ОПЕРА (Київ, вул. Дегтярівська, 5), КУРЕНІ (Київ, , Паркова Дорога, 4), ДК СБУ (Київ, вул. Ірининська, 5).

Посилання: сайтFacebook, Instagram.

Театр “Нєфть”

Харківський альтернативний незалежний театр “Нєфть” було засновано у 2018 році. Сьогодні це відкрита театральна платформа, де не має фіксованої трупи та класичних канонів. Тобто керівники театру відкриті до творчих колаборації та нових ідей від режисерів, художників, музикантів. Основними тематиками вистав “Нєфті” є актуальні теми  та інтерактивність. Замість класичних театральних аспектів – дослідження, переосмислення та ризик. “Нєфть” самі про себе кажуть, що вони про відкритість, експерименти, творчу синергію та нові форми.

Посилання: сайт, Instagram, Facebook 

фото – театр “Нєфть”

Театр “Віримо”

фото – театр “Віримо”

Дніпровський молодіжний театр “Віримо” у своїй назві розкриває свій статут та конституцію, як кажуть керівники театру. Авторський театр, який виріс з театральної студії режисера та педагога Володимира Петренка, вірить в кожного зі своїх авторів, акторів та режисерів. На сьогодні в репертуарі театру близько 16 вистав, для Великої та Малої сцен. Як заявляє трупа, вони не використовують напрацьовані прийоми та накопичений досвід. Кожний їхній спектакль – це пошук нової театральної мови та новий спосіб спілкування з глядачами.

Адреса: Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 5, Палац дітей та юнацтва

Посилання: сайт, Instagram, Facebook

Центр сучасного мистецтва “ДАХ”

Театр “ДАХ” вже добре знайомий багатьом маріупольцям, адже саме завдяки проєктам ЦСМу фестиваль сучасного мистецтва “ГогольFest” виходить таким емоційним та неповторним. “ДАХ” було відкрито 12 листопада 1994 року, засновником театру є Владислав Троїцький. За всі роки існування театр створив багато експериментів, проєктів, стилів та ініціатив. Як відмічають глядачів, режисер Влад Троїцький – це голос цілого покоління. Серед основних проєктів ЦСМ “ДАХ” залишаються етно-гурт “Дахабраха”, жіночий театрально-музичний гурт “Dakh Daughters”, формація молодих українських митців “NOVA OPERA”, музично-театральний гурт “ЦЕЩО” та театральна школа для дітей “Дах Діти”.

Адреса: Київ, вул. Велика Васильківська, 136.

Посилання: сайт, Facebook

фото – Гогольфест 

Івано-Франківський національний драматичний театр

45 вистав – експериментальні постановки, нові форми або класика у сучасних рішеннях – все це про Івано-Франківський драматичний театр. Молодий колектив на сьогоднішній день нараховує близько 70 акторів та музикантів. У своїй історії визначною датою вважають 18 лютого 2019 року – у цей день цей театр отримав статус Національного. Колектив театру на чолі з директором та художнім керівником Ростиславом Держипільським перетворюють Франківськ на театральну столицю України та не тільки. Їхні вистави з успіхом гастролюють Європою, США, Канадою та іншими країнами.

Адреса: Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 42.

Посилання: Facebook

 

Крім того, під час фестивалю IStage побачимо незалежний театральний проєкт “Осінь на Плутоні”. Під час вистави актори звернуть нашу увагу на психологічні та екзистенційні проблеми старості, а також голоси тиші, які повсякденною рутиною витісняються в підсвідомість.

Важлива інформація: вхід на всі вистави є безкоштовним, але за умовами попередньої реєстрації. Рекомендуємо поспішати, адже кількість місць обмежена. Всі вистави пройдуть в Центрі сучасного мистецтва “Готель Континенталь”. 

 

Рекомендуємо також:

Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з використанням cookie-файлів.
Принять