1
Маріїнська жіноча гімназія

Сучасна загальноосвітня колегіум-школа №1 працює у будівлі колишньої Маріїнської жіночої гімназії, яка відчинила свої двері у 1876 році. Саме тут готували домашніх вчителів і вихователів міських та сільських училищ.

Учениці, які успішно закінчували педагогічний клас, отримували свідоцтво, що давало їм право займатися педагогічною справою, як в приватному, так і в державному секторі.

Ініціатором створення гімназії став Феоктист Хартахай, історик та педагог, який зобов’язувався утримувати її на власні кошти не без підтримки міської громади. Середньої освіти в місті не було аж до 1875 року, поки не була відкрита Олександрівська чоловіча гімназія, а після неї, в 1876 році і Маріїнська жіноча.

Той факт, що чоловікам в імперії було заборонено відкривати жіночі навчальні заклади, не зупинив Феоктиста Авраамовича. До відкриття в Маріуполі жіночої гімназії, він долучив вчительку Санкт-Петербурзької Петровської гімназії, Олександру Олександрівну Генглез. Вона вже мала значний досвід роботи в подібному закладі, тому з 1876 року стала очолювати Маріїнську жіночу гімназію.

Спочатку вона розташувалася в орендованому приміщенні на головній вулиці міста – Катерининській (сучасний проспект Миру). Але кількість учениць зростала і тому вже через три роки приміщення довелося змінити. Тимчасово гімназія переїхала в будинок на Олександрівській площі (на сьогодні – Театральна) і пробула там до кінця 1880-х років.

Будівництво будівлі для жіночої гімназії почалося на початку 1890-х недалеко від Олександрівської площі. Навчальний рік в 1894 році почався вже в новій будівлі на вулиці Грецькій. Тут гімназія пропрацювала до початку 1920-х років, поки нова влада не зупинила навчально-виховний процес.

У 1921 році в будівлі розташувалася Єдина трудова зразкова школа № 1, яка проіснувала аж до початку Другої світової війни. Приміщення, в яких раніше розташовувалися класи Маріїнської жіночої гімназії, тепер стали приймати поранених. Тут розташували евакуаційний госпіталь: спочатку для радянських, а після і для німецьких солдатів. У вересні 1943 року будівля значно постраждала під час відступу німців.

Її відновленням зайнялися практично відразу. Перший післявоєнний випуск, тепер вже школи № 1, відбувся у 1951 році. Навчальний заклад у цих стінах існує й досі. У 2005 році школа отримала статус навчально-виховного комплексу і стала колегіум-школою №1.

Адреса: вулиця Грецька, 44.

Рекомендуємо також:

Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з використанням cookie-файлів.
Принять