Заснування поселення козаків

Планшет №6.

 

ПЕРША ЗГАДКА ПРО КАЛЬМІУСЬКУ ПАЛАНКУ: ЗАСНУВАННЯ ПОСЕЛЕННЯ ЗАПОРОЗЬКИХ КОЗАКІВ

 

Можливість господарського опанування Надазов’я з’явилася завдяки послабленню конфронтації між Османською та Російською імперіями, зменшенню протистояння козацтва з тюркомовними сусідами. Селище Кальміуська паланка було влаштоване на бар’єрній (нейтральній, буферній, нічийній) території між Російською та Османською імперіями. – ця інформація вже була на попередньому планшеті, може не варто повторювати? Можна залишити лише таке речення:

У середині XVIIІ ст. на утвореній бар’єрній (нейтральній, буферній, нічийній) території між Російською та Османською імперіями було влаштоване селище Кальміуська паланка.

 

Перша згадка про селище Кальміуська паланка: «Нынѣ стоятъ поланкою тамо» (над р. Кальміус). Цю інформацію, з-поміж іншого, повідомив у правительствуючий Сенат – установу вищого державного управління імперії – київський генерал-губернатор Михайло Леонтьєв («Въ пр. сен. отъ генерала и кіевской губерніи генерала губернатора доношеніе» 29 іюня 1746 года).

Михайло Леонтьєв цитує листа від «… находящагося въ Калміусѣ полковника Леонтья Федорова»: «…донцы вовся ихъ разорили и какъ отъ Міуса, такъ и изовсѣхъ запорожскихъ косъ козаковъ съ поланки (селища) согнали и церковь раскидали и много казацкой худобы пограбили…» та все «поразорили» (Мається на увазі паланка на р. Вищий Єланчик, що існувала до «згонки» 1746 р. На думку Володимира Полторака, сучасна назва р. Вищий Єланчик – Мокрий Єланчик. Мокрий Єланчик – річка в Україні – бере початок із північного заходу Амвросіївки. Тече територією Амвросіївського, Новоазовського районів Донецької області та Неклинівського району Ростовської області. 

Леонтій Федоров – перший кальміуський полковник сталої паланки (1746 р.).

Рекомендуємо також:

Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з використанням cookie-файлів.
Принять