Освоєння Запорозьким козацтвом

Історія освоєння Запорозьким козацтвом Надазов’я досі має багато питань, на які не завжди знаходяться відповіді у писемних джерелах.

Археологічні знахідки козацької доби, зроблені поблизу та на території міста Маріуполь, є фактичним доказом та ілюстрацією господарського освоєння цих теренів запорожцями.

Виявлені під час археологічних досліджень або завдяки випадковим знахідкам, ці предмети, а серед них є зразки козацького озброєння, частини рибальської оснастки, керамічний посуд та керамічні люльки, фрагменти взуття та знаряддя праці, що належали запорозьким козакам, свідчать про те, що саме козацтво дало перший поштовх до створення та розвитку міста Маріуполь, який підхопили і розвинули греки, переселені з Криму.

Представлені на виставці предмети козацької доби є частиною фондової колекції Маріупольського краєзнавчого музею, що збиралися поколіннями дослідників та музейних працівників. На превеликий жаль переважна більшість експонатів музею, зокрема й зазначеного періоду, була знищена внаслідок широкомасштабної російській агресії. Таким чином, світлини презентованих музейних предметів є унікальною часткою історії українського Надазов’я.

 

Рекомендуємо також:

Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з використанням cookie-файлів.
Принять