DSC_2124
Культурно-туристичний центр "Vezha"

 

Розташований культурно-туристичний центр “Vezha” на перетині вулиць Соборної і Архітектора Нільсена, неподалік від Драматичного Театру. Центр працює щодня без вихідних з 10:00 до 19:00. 

Трохи про історію цього місця. Сама водонапірна вежа, як і уся система водопроводу, була побудована в 1910 році, молодим архітектором Віктором Олександровичем Нільсеном. Ця система водопроводу працювала до 1932 року. Після цього вежа стала пожежною каланчею, оскільки знаходиться вона на найвищій точці міста (33м).  Після другої світової війни ця будівля була порожня довгий час. Не дивлячись на це, в 1983 році водонапірна вежа отримала статус пам’ятника місцевого значення. Лише у 1996 році тут відкрили відділення Приват Банку. Робочі місця співробітників розміщувалися на перших трьох поверхах, а четвертий поверх займала кімната переговорів з видовим майданчиком. Це відділення працювало до грудня 2012 року. У 2018 році водонапірна вежа була відреставрована. До 240-річчя міста тут був відкритий перший культурно-туристичний центр “Vezha”.

Що ж таке “Vezha”?

По-перше, хочеться відмітити, що тут знаходиться перший і, на даний момент, єдиний туристичний центр в місті. Тут можна отримати всю інформацію про Маріуполь: де можна зупинитися, що можна відвідати, які цікаві заходи проходитимуть в місті найближчим часом, або Вам також підкажуть як дістатися до потрібної Вам адреси. З усією цією інформацією так само можуть ознайомитися і самі жителі міста.

Ще на першому поверсі можна записатися на екскурсію. На даний момент у центрі представлені більше 10 туристичних маршрутів, найпопулярніші з яких : “Історична прогулянка Маріуполем”, “По проспекту Миру”, “Зникаючий Маріуполь” і “По околицях міста. Історії маріупольських вулиць”. Хочеться відмітити, що екскурсія “Зникаючий Маріуполь” трохи відрізняється від інших і вимагає гарної фізичної підготовки. Всі маршрути пішохідніі і їх тривалість не перевищує 2 годин. Крім того, в культурно-туристичному центрі можна відвідати екскурсію по самій вежі. За допомогою окулярів віртуальної реальності у Вас є можливість потрапити на проспект Миру 1910 року. Ці екскурсії проводяться щодня, але за попереднім записом. Кожен може придбати тут брендову сувенірну продукцію.

На другому поверсі центру розташувався коворкінг. Для роботи тут наданий Wi – Fi, робоче місце, дошка, фліпчарт. Скористатися послугами коворкінгу можна абсолютно безкоштовно, а також у Вас є можливість зробити перерву на чашку чаю або кави, яку Вам запропонує привітна адміністрація. Більше того, вся ця атмосфера історичної будівлі не може не надихнути на нові креативні ідеї, тому сюди також можна прийти і за натхненням.

Третій поверх виділений під лекторій. Цей поверх безпосередньо пов’язаний з освітньою частиною роботи центру. Тут проводяться лекції, тренінги, зустрічі, воркшопы і семінари. Усі ці освітні заходи зачіпають такі теми, як історія, туризм, урбаністика, інновації в IT сфері, дизайн і мистецтво.

Коли приходиш у “Vezha” відразу  відчуваєш силу її акустики. У зв’язку з тим, що вежа – це одна велика”кімната”, чутність просто неймовірна. Найкраща акустика на 4 поверсі і саме тому цей поверх став арт-поверхом вежі. Адміністрація також називає його “цистерна”, тому що саме на цьому рівні на початку ХХ століття знаходилася та сама цистерна, у якій зберігалася вода за часів першого міського водопроводу. Зараз тут проходять усі заходи, пов’язані з культурою. Музичні вечори, виставки, літературні зустрічі… Завдяки акустиці і атмосферності самої будівлі усі ці культурні заходи носять свій унікальний характер.

Культурно-туристичний центр “Vezha” також відкритий для проведення Ваших заходів. Вам допоможуть і з організацією, і з рекламою, і з кураторською частиною. Для цього лише треба написати на ел. адресу “Вежі” про те, що Ви хочете провести якомога детальніше. Головне, щоб тематика Вашого заходу була пов’язана з культурою, освітою, туризмом або урбаністикою.

Для тих, хто обожнює книги в “Vezha” знаходиться бібліотека і цілий поверх для читання. Затишні креативні крісла біля вікон, тиха атмосфера… Тут все сприяє спокійному відпочинку та читанню. Ви можете взяти з собою свою улюблену книгу або вибрати одну з тих, які знаходяться у вежі. Також тут працює система буккроссинга. Кожна людина може поповнити бібліотеку “Vezha” або просто поміняти одну зі своїх книг на ту, яка припала до душі.

Культурно-туристичний центр “Vezha” настільки любить книги, що кожен сезон завершує великим книжковим ярмарком “Vezha Book Space”. За час своєї роботи провели вже дві. На цьому ярмарку у всіх є можливість придбати, обміняти книги або просто познайомиться з  письменником чи поетом. Крім того, “Vezha” завжди відкрита для тих, хто хоче прийняти участь у подібних заходах. У рамках цього ярмарку також проводяться і різні майстер-класи, презентації нових книг і літературні вечори.

Не варто забувати про найголовнішу родзинку вежі.. Нагорі знаходиться оглядовий майданчик, де відкривається просто чарівний вид на місто. Тут можна побачити практично кожен куточок міста Марії. Вдень місцянам цікаво прийти помилуватися видом, знайти свій дім, а ввечері з’являється можливість насолодитися нічним небом. Іноді, дивлячись на вечірнє місто, складається враження, що ви знаходитесь немов у космосі…

 

Контакти :

Телефон:  +38(097) 618-40-85

e-mail: [email protected]

Instagram 

Facebook 

Автор фото: Євген Сосновський

 

Рекомендуємо також:

Ми використовуємо cookie-файли для найкращого представлення нашого сайту. Продовжуючи використовувати цей сайт, ви погоджуєтеся з використанням cookie-файлів.
Принять