Давайте на секунду уявимо, що за вікном замість звичного індустріального пейзажу з геометрією труб — Булонський ліс. Можна випити чашечку кави неполіткоректного кольору з ароматним хрустким круасаном, дивлячись з вікна, як акуратні бабусі з 16 району в балетках від Chanel наполегливо годують жирного примхливого клошара свіжими нормандськими устрицями з ресторану Dab. Головний атрибут створення паралельної реальності — правильний круасан.
В ідеалі за ним виходить в найближчу булочну той, хто раніше прокинувся, та будить інших домочадців не нав’язливим грюкотом каструль на кухні, а дурманним ароматом свіжої випічки. У нашому недосконалому випадку редакція вирушила за круасанами для тест-драйву місцевих слоек.
Ми перепробували в Маріуполі багато круасанів — й знайшли найбільш відповідні для створення атмосфери нестерпної легкості паризького буття.
Львівські круасани: впевнені 5 зірок (одна з них від ледачих та одна за атмосферу)
У пекарні щастя можна купити круасан з 8:00 й, в принципі, тут же його з’їсти з кавою. В “ЛК” на рідкість приємна атмосфера справжнього французького бістро. Вибір випічки не зупиняється на класиці: є круасани-сендвічі або солодкі з шоколадом, джемом, згущеним молоком.
Єдиний мінус у тому, що місцеві круасани недостатньо листкові — зате відмінно тримають форму. Крім того, якщо лінь прокидатися та бігти за випічкою, “Львівський” круасан цілком можна прихопити з собою по дорозі з роботи / навчання. До ранку він спокійно доживе, хоч й втратить частинку своєї чарівності.
пр. Миру, 64: Маріуполь, 87500
Хліб дю Солей: 4 зірки (з половинкою від мого кота)
“Хліб дю Солей” завжди славився слойками самих різних видів. Крім класичного круасана, тут є шассони, пальм’є, сіннабони, пен-о-шоколя й данські слойки. На піку нью-йоркської популярності тут навіть почали робити кронатси (гібридний десерт з пончика й круасана), але в Маріуполі чомусь вони не прижилися.
Круасани з “Дю Солея” трохи масляні — іноді настільки, що мій зазвичай спокійний кіт втрачає розум, вступає в нерівний бій за слойку й перемагає. Хоча кафе останнім часом трохи потіснили амбітні новачки, в цілому у них як і раніше найбільш французькі круасани в місті.
Приємний бонус: кожен, хто завітає за випічкою за годину до закриття “дю Солея”, отримає дві слойки за ціною однієї.
проспект Миру, 76, Маріуполь, Донецька область, 87500
Сімейна пекарня: 3 зірки за свіжий круасан і половинка за чудовий аромат
Одна з найуспішніших франшиз в Україні, чиє лого моментально впізнають усі, хто бували тут хоч раз. Починалася з пекарні “Франсуа”, так що Франція буквально була ідейною натхненницею булочної імперії, у якій тепер пекарні у кожному куточку країни. В “пекарні” є круасани з різноманітною начинкою, але брати їх на ранок не варто: вони гарні відразу, прямо з печі.
А ще “Сімейні пекарні” неймовірно смачно пахнуть. Якщо йдеш повз, спокуса зайти й купити хоч що-небудь просто непереборна.
“Сімейних пекарень” в Маріуполі багато: їх легко помітити в місті по фірмовому дизайну. Одна з булочних помічена в Театральному сквері, інші у “Тисячі”, Центрального ринку, а одна — прямо через дорогу від конкурента “Хліба дю Солей”.
Решта круасанів й усі-усі
Крім трьох очевидних лідерів, круасани продають у “Французької булочної” навпроти Драмтеатру, в кав’ярнях «Щастя» та «Sapog» й в більшості мережевих супермаркетів міста. Але нам потрібні найбільш французькі, чи не так?